Kaj narediti po 18. juniju 2014?

Že nekaj mesecev vam na vaša vprašanja odgovarjamo: vsi, ki ste po izbrisu dobili spet dovoljenje za stalno prebivanje (ali državljanstvo), pojdite 18. junija (ali kasneje) na svojo upravno enoto - ne eden za celo družino, ampak morajo iti vsi, ki so bili izbrisani - da tam vložite zahtevo za odškodnino, ki vam pripada po slovenskem zakonu (50 evrov za vsak mesec izbrisa). To naj naredijo vsi - tudi tisti, ki imajo trdne dokaze, da so utrpeli večjo škodo od te. To večjo odškodnino bodo lahko zahtevali kasneje (po slovenskem zakonu je časa še tri leta - ali bo to možno zahtevati direktno od Strasbourga, pa bo znano verjetno šele čez nekaj mesecev).

Za ta prvi postopek, ki ga lahko začnete že 18. junija, smo pričakovali, da bo vlaganje zahtev olajšano tako, da bo treba samo izpolniti obrazec. Na žalost so nam včeraj sporočili, da obrazcev niso pripravili in da bo moral vlogo (zahtevo za izplačilo odškodnine) vsak napisati sam. Proti temu smo že včeraj ostro protestirali. Ker ne vemo, ali bo to kaj zaleglo in ali bodo obrazce do 18. junija vseeno pripravili, smo sami pripravili za vas obrazec, ki ga prilagamo.

Če ga že doma izpolnijo in podpišejo vsi v vaši družini, ki so bili izbrisani, lahko potem to na upravno enoto odnese eden za celo družino, lahko pa to seveda pošljete tudi po pošti (priporočeno, da imate dokaz o vložitvi. Če boste zahteve vlagali osebno na upravni enoti, zahtevajte potrdilo o vloženi vlogi.

Če za koga ne veste, ali spada med izbrisane ali ne (recimo, ker je dobil samo dovoljenje za stalno prebivanje ali državljanstvo, ni pa dobil tudi tako imenovane "dopolnilne odločbe" leta 2004 od ministra Bohinca ali v letih 2009-2010 od ministrice Kresalove ali zdaj "posebno odločb" o priznanju statusa tudi za nazaj), naj taki za vsak slučaj vlogo vseeno vložijo. Ne spraševati na upravni enoti, ali jo lahko vložite ali ne - vložite jo! Vsako vlogo so dolžni sprejeti, tudi če po njihovem mnenju ni utemeljena! Če bo potem v postopku zavrnjena, nam to TAKOJ pošljite na naslov: Matevž Krivic, Spodnje Pirniče 24, 1215 Medvode - in zraven priložite tri prazne liste papirja z vašim podpisom desno spodaj, da bomo za vas napisali pritožbo, kadar bo zavrnitev vaše zahteve neutemeljena.

Za Društvo izbrisanih prebivalcev Slovenije

Niko Jurkas, predsednik

in Obvestila za izbrisane
on 12 Junij 2014

Spletna stran za svoje delovanje uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov. Da bi izvedeli več o piškotkih in kako jih zbrisati, si poglejte Izjavo o piškotkih.

  Sprejemam piškotke na tej strani.
EU Cookie Directive Module Information