V spomin Aliji Makiću

Spominski zapis, poslan vsem vabljenim na skupščino društva 28. 11. 2004 - z gradivom, katerega razmnoževanje in pošiljanje je omogočil Makićev prispevek društvu

Pokojni Alija Makić je bil eden od tistih 4.205 izbrisanih, ki so vse od nezakonitega izbrisa leta 1992 živeli v Sloveniji brez vsakega statusa oziroma slovenskih dokumentov.

Za vse njih  je Ministrstvo za notranje zadeve na tiskovni konferenci 20. junija 2002 javno obljubilo, da bo ugotovilo, ali sploh še živijo v Sloveniji in nato poskrbelo za ureditev njihovega statusa, vendar tega kljub obljubi ni naredilo. Ena od posledic takega ravnanja je morda tudi smrt Alije Makića. Spadal je med tisto slabo izobraženo množico izbrisanih, ki si pred birokratskimi ovirami in šikanami niso znali sami pomagati in so dvanajst let životarili brez vsakega statusa.

Alija Makić se je rodil v vasi Baćica v Srbiji (na meji s Črno goro). V Slovenijo je prišel maja 1963. leta in je ni od takrat nikoli več zapustil. Delal je v gradbenem podjetju SCT. Po izbrisu je ostal brez zaposlitve. Njegov položaj je bil še toliko težji, ker ni imel več sorodnikov ne v Sloveniji ne v Srbiji, ostal je čisto sam. Preživel je s priložnostnim delom na črno in s pomočjo nekaterih prijateljev – živel je vsa ta leta ilegalno v leseni vrtni baraki na robu Ljubljane.

 On ni vedel za naše društvo, mi nismo vedeli za njega. Šele pred nekaj meseci smo zvedeli zanj in mu začeli pomagati pri urejanju statusa. Žal ga je prehitela smrt. Vsa ta leta je kot nezavarovan preživel brez zdravniške pomoči – ko ga je pred tremi tedni obšla hujša slabost, so mu prijatelji plačali pregled pri zdravniku. Pregled je pokazal raka v zadnjem stadiju – in 9. julija smo ga pokopali.

 Svoj prihranek, ki ga je hranil za končno urejanje svojega statusa, je pred smrtjo namenil Društvu izbrisanih. Uporabili smo ga za financiranje te prve pisne informacije ne le članom, ampak tudi nečlanom društva – v upanju, da bomo tudi na ta način morda lahko pomagali preprečiti ponovitev še kakšne take tragedije, kot je bila njegova.

                                   Ohranimo Alijo Makića v trajnem spominu! 

                                                                      Društvo izbrisanih prebivalcev Slovenije

in Da se ne pozabi
on 23 Maj 2019

Spletna stran za svoje delovanje uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov. Da bi izvedeli več o piškotkih in kako jih zbrisati, si poglejte Izjavo o piškotkih.

  Sprejemam piškotke na tej strani.
EU Cookie Directive Module Information