Poročilo o delu 2015

POROČILO  O DELU V LETU 2015

(od 28. februarja 2015 do srede februarja 2016)

A. Odškodnine

V lanskem poročilu smo poročali, da smo konec januarja 2015 vložili nujen predlog Varuhinji človekovih pravic, naj namesto nas zdaj ona zahteva od Ustavnega sodišča hitro odločitev vsaj o zakonu o odškodninah, ker na to njegovo odločitev najbrž čaka tudi Odbor ministrov v Strasbourgu - ta pa bi moral odločiti, ali je ta zakon v skladu s sodbo Velikega senata ESČP iz leta 2012. Toda ničesar od tega nismo dočakali.

in Leto 2016
Objavljeno: 23 Maj 2019
Read More

24 let po izbrisu. Koliko je še do cilja, če je cilj pravica?

24 let po izbrisu. Koliko je še do cilja, če je cilj pravica?

sobota, 5. marec 2016, 06:00

Konec februarja je minilo 24 let od izbrisa 25.671 oseb iz registra stalnega prebivalstva Slovenije. Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je leta 2012 v zadevi Kurić in ostali razsodilo v prid šestim izbrisanim, ki so tožili Slovenijo, tej pa naložilo, da mora vprašanje odškodnin urediti za vse izbrisane. A za tiste, ki na strani izbrisanih spremljajo to problematiko, stvari tudi po uveljavitvi odškodninske sheme še niso urejene; sporna ostaja zlasti višina odškodnine, o čemer bo odločalo tudi ustavno sodišče. Nadaljujejo se tudi postopki pred ESČP. Nanj se je s posamičnimi ali skupinskimi tožbami obrnilo še približno tisoč izbrisanih.

in Leto 2016
Objavljeno: 28 April 2019
Read More

Spletna stran za svoje delovanje uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov. Da bi izvedeli več o piškotkih in kako jih zbrisati, si poglejte Izjavo o piškotkih.

  Sprejemam piškotke na tej strani.
EU Cookie Directive Module Information