Splošna navodila za pripravo odškodninske tožbe

A. UVOD

Zadnji dan za vložitev tožbe je 18. junij 2017 (to je tri leta po uveljavitvi zakona ZPŠOIRSP).

Priprava te "vzorčne tožbe" je, ker je bila skoraj v celoti prepuščena enemu samemu človeku, preobremenjenemu s stotinami tekočih individualnih primerov izbrisanih (šele glede njihovega statusa, ki jim še ni priznan - še ne glede odškodnine!), prosilcev za azil in drugih, trajala mnogo dalj časa, kot smo prvotno predvidevali. Tožba je zdaj končno pripravljena prav za 25. obletnico izbrisa, tik pred 15. letnim zborom članov Društva (DIPS) 26. 2. 2017.

in Obvestila za izbrisane
Objavljeno: 27 Februar 2017
Preberi več

Kaj narediti po 18. juniju?

Že nekaj mesecev vam na vaša vprašanja odgovarjamo: vsi, ki ste po izbrisu dobili spet dovoljenje za stalno prebivanje (ali državljanstvo), pojdite 18. junija (ali kasneje) na svojo upravno enoto - ne eden za celo družino, ampak morajo iti vsi, ki so bili izbrisani - da tam vložite zahtevo za odškodnino, ki vam pripada po slovenskem zakonu (50 evrov za vsak mesec izbrisa). To naj naredijo vsi - tudi tisti, ki imajo trdne dokaze, da so utrpeli večjo škodo od te. To večjo odškodnino bodo lahko zahtevali kasneje (po slovenskem zakonu je časa še tri leta - ali bo to možno zahtevati direktno od Strasbourga, pa bo znano verjetno šele čez nekaj mesecev).

Za ta prvi postopek, ki ga lahko začnete že 18. junija, smo pričakovali, da bo vlaganje zahtev olajšano tako, da bo treba samo izpolniti obrazec. Na žalost so nam včeraj sporočili, da obrazcev niso pripravili in da bo moral vlogo (zahtevo za izplačilo odškodnine) vsak napisati sam. Proti temu smo že včeraj ostro protestirali. Ker ne vemo, ali bo to kaj zaleglo in ali bodo obrazce do 18. junija vseeno pripravili, smo sami pripravili za vas obrazec, ki ga prilagamo.

Če ga že doma izpolnijo in podpišejo vsi v vaši družini, ki so bili izbrisani, lahko potem to na upravno enoto odnese eden za celo družino, lahko pa to seveda pošljete tudi po pošti (priporočeno, da imate dokaz o vložitvi. Če boste zahteve vlagali osebno na upravni enoti, zahtevajte potrdilo o vloženi vlogi.

Če za koga ne veste, ali spada med izbrisane ali ne (recimo, ker je dobil samo dovoljenje za stalno prebivanje ali državljanstvo, ni pa dobil tudi tako imenovane "dopolnilne odločbe" leta 2004 od ministra Bohinca ali v letih 2009-2010 od ministrice Kresalove ali zdaj "posebno odločb" o priznanju statusa tudi za nazaj), naj taki za vsak slučaj vlogo vseeno vložijo. Ne spraševati na upravni enoti, ali jo lahko vložite ali ne - vložite jo! Vsako vlogo so dolžni sprejeti, tudi če po njihovem mnenju ni utemeljena! Če bo potem v postopku zavrnjena, nam to TAKOJ pošljite na naslov: Matevž Krivic, Spodnje Pirniče 24, 1215 Medvode - in zraven priložite tri prazne liste papirja z vašim podpisom desno spodaj, da bomo za vas napisali pritožbo, kadar bo zavrnitev vaše zahteve neutemeljena.

Za Društvo izbrisanih prebivalcev Slovenije

Niko Jurkas, predsednik

in Obvestila za izbrisane
Objavljeno: 12 Junij 2014

Huda lekcija Virantu

Današnja sodba iz Strasbourga je huda lekcija za Viranta in sedanjo vlado, da o desni opoziciji, ki izbrisanim že 22 let odreka sploh vse pravice,

in Obvestila za izbrisane
Objavljeno: 12 Marec 2014
Preberi več

Spletna stran za svoje delovanje uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov. Da bi izvedeli več o piškotkih in kako jih zbrisati, si poglejte Izjavo o piškotkih.

  Sprejemam piškotke na tej strani.
EU Cookie Directive Module Information